Använd AI med förnuft

Jag har fått lite hjälp på vägen av en AI med nya uppslag till min spionhistoria. ChatGPT gav mig några idéer som utfyllnad till min berättelse. Jag valde ut några förslag från förra blogginlägget, skrev utifrån dessa punkter ett par nya kapitel och fyllde på det sättet ut min historia. Att med förnuft använda AI för research och få hjälp med idéer är en självklarhet för mig, men ibland verkar människor generellt ha en övertro på artificiell intelligens.

AI genererar osannolika texter

Ingen tror väl på fullt allvar att en AI kan skriva ens en kortare berättelse som är trovärdig, men jag tycker att man kan använda AI till research och generera nya uppslag när fantasin tryter. Om du inte ger en AI strikta instruktioner i de promter som utgör dess instruktioner så svävar den dock ut i en fantasivärld som inte har någon förankring i verkligheten. Framför allt språket avslöjar att texten är AI-genererad. Det behövs ingen AI-detektor för att urskilja det en AI har ‘skrivit’. En AI:s texter är oftast oanvändbara. Det går bara att plocka russinen till den egna kakan.

En AI-bot kan inte känna

AI-genererade texter har blivit allt vanligare i bloggar, marknadsföring och studiematerial. I sådana sammanhang kan det vara viktigt att göra texterna mer ”mänskliga”, särskilt för att undvika att de identifieras som skapade av AI eftersom en del är tveksamma till artificiell intelligens. Det finns tjänster på nätet som förbättrar AI-genererade texter så att de verkar mer ”mänskliga”. Oavsett hur mycket en text putsas så kan en AI inte skapa något med samma känsla som en mänsklig hjärna och hand helt enkelt för att en AI inte har något hjärta. En AI har inte förmågan att känna och förmedla en känsla på ett trovärdigt sätt.

Boten kan inte tänka

En AI saknar motivation, känner ingen empati och har inte förmågan att tänka, vilket vi alla människor borde vara kapabla till. Trots detta så kan en bot förefalla intelligentare än en människa. Det beror på att vi blandar ihop AI med mänsklig intelligens. Vi tilldelar dessutom AI egenskaper som den inte har, ‘pratar’ med den som vi talar med en medmänniska, ger datoriserade apparater namn och känner oss som vänner med ChatGPT. En AI kan klara ett intelligenstest bättre än oss människor om den är rätt programmerad, men behärskar inte andra multipla intelligenser.

 

Mänskliga talanger

Vi människor har flera olika slags talanger, och de som ges möjligheter att använda sina resurser på ett optimalt sätt lyckas - utan att vara födda med silversked i munnen - bäst i livet; det förefaller mig vara en rimlig förklaring. Följande är de ‘multipla intelligenserna’ enligt en teori som först ställdes av Harvards utvecklingspsykolog Howard Gardner 1983.

1. Lingvistisk intelligens: Förmågan att tänka i ord, uttrycka tankar, läsa och skriva.

2. Logisk och matematisk intelligens: Matematiskt begåvning och logiskt tänkande.

3. Spatial intelligens: Välutvecklat lokalsinne, lätt för att hitta rätt och läsa kartor.

4. Kroppslig kinestetisk intelligens: Utmärkt koordination och flytande rörelser.

5. Musikalisk intelligens: Anlag för att utöva och lyssna på musik.

6. Interpersonell social intelligens: Trivs bäst tillsammans med andra människor, är en god lyssnare och lyhörd för andras problem.

7. Intrapersonell intelligens: Förmågan att känna sig själv och förstå sin verkighet.

8. Natur intelligens: Talangen att förstå sammanhang i naturen.

9. Existens intelligens: Förståelse och intresse för de stora livsfrågorna.

 

Alla dessa intelligenser har inte en AI och det är många av dem som utgör grunden till att bli en bra färfattare, inte enbart hög IQ, läs gärna mer om AI.

2 Feb 2025