Hur bemöter vi människor på ett hänsynsfullt sätt när vi interagerar på sociala medier?
Hur bra är vi på att visa hänsyn?
Lika bra att direkt erkänna mina egna tillkortakommanden då det handlar om att ‘prata’ via sociala media. Som tur är har jag en hustru som är fantastisk på att kommunicera intelligent både digitalt och verbalt. När jag får den tid som behövs för att tänka efter så fungerar det alldeles utmårkt för mig också tack vare att jag blivit äldre och förståndigare, men utan att ha någon diagnos i bagaget så har mitt temperament rusat iväg med mig sedan barnsben, så i mitt fall är det väl tiden och åldern som dämpat min tidigare något hetsiga framtoning.
Konsten att undvika fruktlösa diskussioner
Min far sa alltid att jag skulle ta ett varv runt huset eller ‘sova på saken’ innan jag fattade ett beslut i vilket jag ansåg mig ha 100% rätt. Om jag hade följt hans råd så hade jag besparat mig onödiga följder av felaktiga beslut och långa diskussioner som inte ledde någon vart. Min pappa var en klok person, men egentligen så är ju receptet för att undvika slöseri med sin egen och andras tid ganska enkelt. Stora öron, liten mun och att välja sina strider. Förutom tidsfaktorn så finns det fler anledningar till fruktlösa diskussioner på nätet som kan tippa över i personangrepp.
Katlyserande och utlösande faktorer
Några av de faktorer som resulterar i meningslösa diskussioner är: Brist på EQ, troll (människor som gillar att provocera), alkohol, politik, religion, makt- och kontrollbehov. Sedan har vi ju ren och skär dumhet förstås. I alla dessa fall tycker jag det är ‘bättre fly än illa fäkta’. Det finns egentligen ingen anledning att framhärda sin åsikt in absurdum för att få rätt i en dialog på nätet; risken är att förlora mer än vad man vinner. Det finns bara en typ av människor som jag fortfarande har svårt för och det är besservissrar som är nedlåtande. I dessa fall har jag svårt att vara tyst. Läs gärna etikettdoktorn Mats Danielssons intressanta artikel om digitalt vett och etikett.