En vanlig man

Författare på Facebook

Jag är med i en bra grupp, Författare på Facebook, som känns helt rätt för att både marknadsföra sig själv inom rimliga gränser samt få tips, råd och kunskap. Där finns förutom en och annan besserwisser (som tycker att de är mer författare än andra) många hjälpsamma människor som jag har att tacka för att på kort tid ha lärt mig mycket nytt om hur man ska skriva för att det ska intressera fler än mig själv. 

Reflektion över min första bok

”Hur känns det nu när du håller ett tryckt exemplar av den bok du har jobbat med under ett helt år i din hand?” När jag fick frågan av min tålmodiga hustru så förvånades jag lite av mitt svar: ”Inte så märkvärdigt alls egentligen.” Det jag sa överraskade mig själv, men det var verkligen så jag kände. Resan och inte målet var mödan värd.

Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig

Det blev ingen bok om min pappa som berättade så många spännande och roliga historier då vi var barn. Dessa anekdoter hade jag tänkt sammanställa till en familjeberättelse, men han skrev aldrig ner dem så projektet lades på is. Istället blev det åtskilliga decennier senare ett familjedrama som är en blandning av verkliga och fiktiva händelser. 

Målsättningen med mitt skrivande

Målsättningen med skrivandet var att sammanfatta mina nuvarande tankar och tidigare handlingar, för att få ett avslut på sådant som jag kände hade varit mindre bra och inte så lyckat under mitt liv – göra upp med mina egna ouppfyllda drömmar, tillkortakommanden och besvikelser. Under resans gång mindes jag dock mycket positivt och upptäckte att min ryggsäck inte var alltför tung att bära genom berättandet. Därför publicerade jag berättelsen. 

Hur jag själv ser på min bok

Att bedöma sin egen roman är som att tala om vad man tycker om sig själv som person. Därför kanske andra bör recensera boken. Mitt eget omdöme utgår från storleken på mitt ego. Jag är inte verklighetsfrämmande och orealistisk, men förminskar inte heller mina prestationer. Jag har gjort allt jag har kunnat på egen hand, så kostnaderna för boken blev försvinnande små. Den är producerad med det näst minsta minsta paket hos on-demand-publicisten BoD och kostade 1200 kr, för administrationen och att göra boken tillgänglig för nätbokhandlare. Jag har också köpt en royaltyfri bild hos istockphoto.com för 1700 kr. Denna min första bok har jag inte försökt få publicerad genom ett traditionellt förlag.

Jag är långt ifrån nöjd

Eftersom jag från start inte hade tillräcklig kunskap för att skriva en bok och publicera den så är jag förstås inte 100% nöjd med resultatet, men det handlade om ambitionsnivå vs privatekonomi. Jag har varken råd eller vill låta ett hybridförlag tjäna pengar på min ambition att få en bok publicerad.  Trycktekniskt blev det vad man kan förvänta sig av digitaltryck hos de flesta liknande leverantörer. Jag hade föredragit 4-big i ryggen och kunde själv ha förstärkt färgerna i omslagsbilden samt skärpt upp densamma innan jag laddade upp den. Givetvis skulle jag också ha låtit fler litterärt bevandrade personer läsa igenom mitt manus eftersom man blir hemmablind och inte ser eventuella fel förrän boken är tryckt.

Vad kunde jag ha gjort annorlunda?

Borde jag med facit i hand gjort något annorlunda? Tveklöst ”ja”! Efter att ha läst igenom den fysiska boken har jag sett att en punkt fattas på omslagets baksida, hittat några stavfel och ställen där ordföljden borde ha varit annorlunda samt ogillat en del meningar som skulle ha kunnat formulerats bättre. Jag hade heller inte lagt någon tid på att designa inlagan. När jag skriver texter till mina kunder erbjuder jag självklart professionell hjälp då det handlar om omfattande texter eller sådant som kräver specialkompetens. I mitt fall, då det gäller den egna boken, tillät inte min ekonomi att betala en lektör och/eller korrekturläsare, men det finns alternativ. 

Omöjligt att skapa perfektion

Jag vet nu efter att ha fått kontakt med olika erfarna författare att det finns Facebookgrupper för korrekturläsning, har förstått att man måste rensa bort skräpord och inte nöja sig med endast en persons second opinion. Dessutom har jag fått många tips och råd om hur man bör skriva för att fånga och behålla läsarens intresse. Jag har under mitt yrkesverksamma liv, främst som projektledare, arbetat med många författare och formgivare och på den tiden var det bästa endast gott nog, men med åldern förstår man hur omöjligt det är att skapa perfektion. Då blir man aldrig färdig!

Klyscha eller sanning?

Kan allas livshistoria omsättas till en kommersiellt gångbar bokidé? Jag skulle bara vilja säga till dig som orkat läsa ända hit och brinner för ditt skrivande, men ibland tvekar om du har tillräcklig förmåga, samma sak som en av mina engelska vänner sa till mig: ”Just go for it!” Det sägs att alla har en historia att berätta och det är min fasta övertygelse. Ingens liv är totalt ointressant! Om andra tycker att påståendet är en klyscha eller sanning är av mindre betydelse. Det viktigaste tycker jag, som sagt, inte är målet utan vägen dit. 

Tankar om min första bok

Jag är en helt vanlig man som gillar att skriva och passar kanske inte i etablerade författares finrum, en människa med fel och brister som berättat sin historia på sitt sätt och detta är min författarlya, en enkel blogg där jag kan skriva för mig själv, och de som är intresserade kan följa mitt lustfyllda "författarprojekt" - hur jag lär mig skriva en bättre berättelse. Jag har gärna en dialog med både etablerade författare samt alla andra som strävar mot sitt mål ‘att bli publicerad’. Om du har synpunkter eller undrar över något, tveka inte att kontakta mig

 

3 Aug 2024